Search

Dure ontlasting

Wat is dát nu weer : ´dure ontlasting`?

wel , ik ben darmtherapeute : let me explain. Je kan nog zó hard je best doen, door

- elke dag vers te koken

- biologisch- dynamisch...

& zonder kleur-en smaakstoffen...

dat betekent dus helemaal niet dat je daarom gegarandeerd ´goed bezig bent`! Ik zie ze vaak bij me op de praktijk, de mensen die écht wel hun best doen in de keuken; winkelen, koken, afwassen, tel maar eens op hoeveel tijd en geld dat kost. En supplementen dat ze nemen! Vaak (en ook opvallend vaak zelfs bij jonge mensen) is mijn diagnose : ´dure ontlasting´. Ja. écht : Dikwijls.

Meestal klagen ze dan over een opgeblazen gevoel, en zijn deze mensen opvallend moe na de maaltijd. En áls men al achterover kijkt na de´toiletgang´ merken ze soms een drijvende ontlasting. (dát duidt op een slechte vetvertering by the way, tenzij men vegetarisch eet).

Uit de vragen die ik dan stel blijkt in 80% van de gevallen een tekort aan maagzuur, onder andere. Laat dat nu net dé basisvoorwaarde zijn voor de goede werking van onze enzymen.

Enzymen zijn : de ' afbrekers van onze voeding´, dat voedsel moet namelijk zó klein worden dat de deeltjes door de poriën van onze darmwand kunnen. Om dan in het bloed te kunnen worden opgenomen. De rest moet natuurlijk in de darmen blijven.

Enzymen vind je volop in nét geoogste en niet verwarmde voeding, rauwe voeding dus.

Wanneer je voedsel verwarmt gaan deze enzymen kapot. Dat is spijtig, maar is geen probleem : we kunnen zélf enzymen aanmaken : en hiér ligt wél het probleem : dat kunnen we steeds slechter... een enzym is in zijn opbouw namelijk afhankelijk van mineralen, en bijna iedereen heeft tegenwoordig (grote!) tekorten aan mineralen... door het :

- eten van geraffineerde voeding (witte suiker, wit meel/brood/pasta) dit voedsel verteren vraagt van ons lichaam mineralen die niet worden aangevoerd bij het eten ervan

- verhoogd verbruik, om te kunnen detoxen van alle vervuiling gebruikt ons lichaam mineralen

- verminderde inname : de moderne landbouw slaagt erin mineraal-arme gewassen te telen op mineraal- arme bodems, én diezelfde bodems nog eens te suppleren met de foute vorm van silicium : het moeder-mineraal, essentieel voor de goede opname van alle andere mineralen. De foute vorm, die maar voor een deel kan worden opgenomen bij de gratie van voldoende maagzuur.

Zie je?

Enzymen werken alléén wanneer ze hélemaal compleet zijn... we hebben 100-den enzymen, en we hebben die nodig. Het mineraal magnesium is es-sen-tieel voor de opbouw van meer dan 300 verschillende enzymen, : bij het mineraal zink: zelfde verhaal...

Tekorten aan mineralen zijn de oorzaak voor de vele tekorten aan maagzuur: en datzelfde maagzuur is een voorwaarde voor de goede opname van mineralen !

De vicieuze cirkel is rond.

Mensen met darmklachten die naar mijn praktijk komen : ik kijk altijd eerst de vertering na, want het heeft geen zin de darmflora te herstellen zolang de vertering niet goed is.

Mijn állereerste food-foto , om maar te illustreren dat deze compleet biologische salade, rijk aan mineralen, vitaminen, sporenelementen enzovoort (ik ben nogal een snob met eten ,en alléén met eten :-) niet per sé in de bloedbaan terecht komt, maar met wat pech : in de toiletpot.


Tenzij :

- je bij de happy few bent met een gezonde volledige spijsvertering

- je een supplement enzymen neemt ( grote aanrader vanaf 40 jaar) :laat je dan goed adviseren of je ontlasting wordt nóg duurder

- je je vertering laat checken, ook mineralen-tekorten kunnen worden gemeten , daarvoor werk ik met een klein bloedonderzoek in combinatie met een uitgebreide online-vragenlijst.


! De klachten bij een tekort aan maagzuur zijn dezelfde als wanneer je een teveel hebt aan maagzuur... : ´zure oprispingen´

Of je nog voldoende maagzuur maakt check ik ook. Áltijd.

En wanneer je bij die kleine groep bent die wél een teveel aan maagzuur heeft komen we daar ook achter (en dan is een klein deel-onderzoek naar een maagbacterie ' Helicobacter Pylori' nodig.)


Je vertering laten checken is een goed idee wanneer je :


- iemand bent die in het verleden veel witte suiker en/ of witte meelproducten hebt gebruikt

- opvallend moe bent na het eten

- onverteerde voeding herkent in de wc-pot

- drijvende ontlasting hebt (en geen vegetariër bent)

- vaak een opgeblazen gevoel hebt na het eten


want : als je het niet verteert : komt de voeding niét terecht waar het nodig is, en kost het je alleen maar energie (én geld. én tijd) ...

en dan is er nog het logische gevolg dat je lichaam steeds grotere tekorten krijgt.


Meer info vind je op https://www.darmflorist.be/

je kan je hier ook inschrijven voor de lezingen die ik regelmatig organiseer





17 views

Volg Tinneke

Oude Drijdyck 15

4564 CT Sint Jansteen (Gem. Hulst) Zeeland

Nederland (5 min. over de grens)

Tel : 0031 (0)114 63 03 32   

© 2020 DARMFLORIST. Proudly created by Astrid